CLIO IV GRANDTOUR

Представяне

PrintSend
Своя собствена индивидуалност

Своя собствена индивидуалност

Споделяйки същите  динамични  гени  на  хечбека, новото Renault Clio Grandtour има своя собствена индивидуалност, дължаща се на внимателно оформения и обтекаем силует.

LED светлини

LED светлини

Предните LED светлини подчертават атрактивността на новата визуална идентичност на Renault.

Спортен дизайн, практичност и гъвкавост

Спортен дизайн, практичност и гъвкавост

Изследване показва, че клиентите на комби автомобили биват силно привлечени от атлетичните дизайнерски линии наподобяващи спортно комби. Новото Renault Clio Grandtour определено има такъв стил, комбиниран с практичност и гъвкавост.

Програма за персонализация без конкуренция

Програма за персонализация без конкуренция

С новото Renault Clio Grandtour персонализацията най-после идва по естествен път за истинските спортни турери, достъпна за всички и в най-продаваните версии. Персонализационната оферта е съставена от три отличителни нива - Trendy, Elegant и Sport – и гама от конфигурации на външни нюанси, един доминиращ цвят за декорациите и джантите, плюс графична тема.

Спортен профил

Спортен профил

С дългия си преден капак и ясно изразена странична линия над задните калници, профилът тече плавно назад, където хоризонталната врата на багажника подчертава обема на багажника. Както при хечбека, задните дръжки на вратите са скрити в C-колоните.

Спортен заден профил

Спортен заден профил

Задните прозорци и средните колони са интегрирани в стъклени повърхности, създавайки впечатление  за  хармонична  приемственост. Над вратата на багажника е позициониран извит спойлер, който удължава и разширява линията на покрива, която сякаш елегантно плува.

Централна мултимедийна конзола

Централна мултимедийна конзола

 

Вътрешно оформление

Вътрешно оформление

Четири цветови нюанса за нивото на оборудване Dynamique: черен, червен, син и Havana за таблото, облицовката на вратите и тапицерията.

Седем цветови схеми

Седем цветови схеми

В седем схеми се предлагат волана, панелите на вратите, облицовката около скоростния лост и вентилационните отвори: четири цвята (черен, червен, син, слонова кост) и три декоративни облицовки (Trendy, Elegant и Sport).

Система BASS REFLEX

Система BASS REFLEX

Във всички версии Новото Renault Clio въвежда иновативна и висококачествена BASS REFLEX - система от "акустични дюзи" вградена във високоговорителите на предните врати, способна само с 2,9 литра обем да пресъздаде звука на бас-тонколона с 30 литра обем.

Renault R-Link

Renault R-Link

Фокус върху иновациите
Перфектно интегриран в арматурното табло таблетът Renault R-Link е крачка напред пред предлаганите на пазара мултимедиини системи.
Чрез него вие имате на разположение:
- голям 7" (18см) тактилен дисплей, който се конфигурира според вашите нужди
- навигация TomTom
- подаване на гласови команди, които ви позволяват да се обадите по мобилния си телефон или да издиктувате адреса, на който искате да отидете.

MEDIA NAV

MEDIA NAV

MEDIA NAV ви предлага всички мултимедийни функции за един модерен автомобил.
Благодарение на голям 7'' (18см) сензорен дисплей и управление от волана, MEDIA NAV ви позволява да управлявате лесно и уверено радиото, телефонните си обаждания и музиката от външни MP3 носители.
MEDIA NAV ви създава условия за комфортно и сигурно управление благодарение на вградената навигационна система.

Радио с USB и Bluetooth

Радио с USB и Bluetooth

Аудио системите в Новото Renault Clio разполаг с радио, с USB и AUX вход, и Bluetooth®. Така без проблеми ще можете да управлявате вашите разговори на борда и да прослушвате музиката от външни носители. От своя страна аудио системата ви гарантира невероятно качество на звука.

Energy Smart Management

Energy Smart Management

Energy Smart Management (ESM): зарежда акумулатора, когато нуждата от енергия спадне по време на спиране или намаляване на скоростта.

Контрол на клапите

Контрол на клапите

Контрол на клапите: оптимизира аеродинамиката чрез  автоматично адаптиране на въздушния поток през радиаторите спрямо нуждите за охлаждане.

Двигател Energy TCe 90

Двигател Energy TCe 90

Чисто новият Energy  TCe 90 3-цилиндров турбо бензинов  двигател, комбиниращ динамика и икономия: хомологиран на 4,5 л/100 км и 104 г/км емисии CO2. (параметри, хомологирани според регламентите NEDC).

Двигател Energy dCi 90

Двигател Energy dCi 90

Eдин от най-добрите дизелови двигатели на пазара: най-икономичната версия на Renault Energy dCi 90, снабдена с Stop&Start, изразходва само 3,2 л/100 км и отделя едва 83 г/км емисии CO2 (параметри, хомологирани според регламентите NEDC).

Stop & Start технология

Stop & Start технология

Stop & Start: изключва автоматично двигателя, когато автомобилът е в покой или е изключен от скорост.

Автоматичната скоростна кутия EDC

Автоматичната скоростна кутия EDC

Автоматичната скоростна кутия с двоен съединител на Renault - EDC (Efficient Dual Clutch) се предлага при двигателя dCi 90. Тази предавателна кутия разполага с 6 предавки и двоен съединител. Тя гарантира комфорт, удоволствие от шофирането и минимално въздействие върху околната среда.

ЕКО режим

ЕКО режим

ЕКО режимът има едно основно предназначение - намаляване на разхода на гориво. Той може да бъде задействан чрез натискане бутон (за версии оборудвани с R-Link) и чрез него ще успеете да спестите без усилия до 10% гориво.
Електрониката въздейства върху част от параметрите на автомобила като променя поведението на педала на газта, оптимизира въртящия момент и мощността на двигателя и облекчава някои характеристики на климатизацията и отоплението.

Индикатор за смяна на предавката

Индикатор за смяна на предавката

Новото Renault Clio Grandtour разполага на бордното си табло със светлинен индикатор за промяна на предавката. Според режима на двигателя и желаната от водача мощност той посочва най-добрия момент за смяна на предавката с цел да се намали разхода на гориво и изхвърляните CO2 емисии.

Камера за задно виждане

Камера за задно виждане

Лесна и полезна за ползване камерата за задно виждане е налична само в комбинация с мултимедийната система R-link.

Обем

Обем

Предна пътническа седалка, чиято облегалка може изцяло да се сгъне в посока на таблото, е специфична характеристика в новото Renault Clio Grandtour. Комбинирана с функцията  равен под, изцяло сгъваемата пътническа седалка предлага „рекордна“ товарна дължина от 2,48 м във всички  версии.

Карта Renault "Свободни ръце"

Карта Renault "Свободни ръце"

Просто носете картата в себе си. Отключването и стартирането на двигателя стават естествено, без да трябва да вадите и поставяте картата. При отдалечаване от автомобила, вратите се заключват автоматично без намеса от ваша страна.

Мигач с импулсна функция

Мигач с импулсна функция

Едно докосване на лоста на мигачите предизвиква 3 последователни сигнали. Тази функция се използва за известяване промяната на лентата за движение, най-често при изпреварване.

Круиз-контрол

Круиз-контрол

Круиз-контролът позволява да се фиксира моментната скорост или да се ограничи максималната скорост. Той е част от стандартното оборудване на всички нива на Новото Renault Clio.

Идеална позиция на шофиране

Идеална позиция на шофиране

Шофьорската седалка се регулира във височина в изключителният диапазон от 70 мм. Воланът също се регулира във височина и в дълбочина.

Модулност

Модулност

Облегалката на задната седалка на Новото Renault Clio Grandtour се сваля лесно в конфигурация 1/3 - 2/3 при всички нива на оборудване на гамата. Транспортирането на дълги и обемни вещи се осъществява с лекота. Предна пътническа седалка, чиято облегалка може изцяло да се сгъне в посока на таблото, е специфична характеристика в новото Renault Clio Grandtour. Комбинирана с функцията  равен под, изцяло сгъваемата пътническа седалка предлага „рекордна“ товарна дължина от 2,48 м във всички  версии.

Ниши за предмети

Ниши за предмети

Множество ниши са разположени във вратите, в арматурното табло, между седалките…идеални са да разположите вашите малки предмети, без които не можете в ежедневието! Жабката е достатъчно голяма, за да поставите в нея бутилка от 1,5 литра!

Потегляне под наклон

Потегляне под наклон

Електронната система за подпомагане потеглянето под накло оставя автомобила обездвижен в продължение на 2 секунди след отпускане на падела на спирачката. Това време е напълно достатъчно, за да осъществите едно спокойно потегляне на стръмен участък.

Динамичен дизайн

Мултимедия

Двигатели

Практично

Динамичен дизайн

Динамичен дизайн

Renault добави оригинален подход към комбито в гамата на новото Clio, което продължава придвижването на марката към неустоимо привлекателния дизайн. Новото Clio Grandtour следва горещия дебют на новото Clio хечбек, първият автомобил в гамата, който напълно изразява възраждането на дизайна на Renault, инициирано от Лоренс ван дер Акер.

Със своите свежи, атрактивни линии и изразена индивидуалност, новото Clio Grandtour е ясно откроимият втори потомък на DeZir.

Мултимедия

Мултимедия

Новото Renault Clio Grandtour има какво да покаже по отношение на иновациите. То предлага две нови вградени мултимедийни системи: MEDIA NAV или Renault R-Link според нивото на оборудване. Всички системи са снабдени с Bluetooth®, USB и AUX вход, за да телефонирате със свободни ръце и да слушате музика с аудио стрийминг.

Вграденият таблет Renault R-Link дава  лесен достъп до иновативни и практични функции: навигация TomTom, мултимедия, телефон, информация за автомобила. С Renault R-Link, връзката на автомобила с дигиталните технологии е затвърдена.

Двигатели

Двигатели

Новото Renault Clio Grandtour разполага със същите технически параметри и качества като на хечбека. Двигателите оглавяват сегмента с идентични на хечбека параметри за разход на гориво, като едновременно с това доставят също толкова голямо удоволствие зад волана. Новото Clio Grandtour се грижи много за пътниците си, предлагайки им най-новите технологии от Renault.

Практично

Практично

Подобно на всяко друго поколение на Renault Clio, новото Renault Clio Grandtour изпъква чрез предлагането на характеристики, които обикновено се откриват в автомобилите от по-горните сегменти. Новото Renault Clio Grandtour е специално настроено, за да предлага същото качество на комфорт и динамика като хечбека.