Назад към списъка

ЯЗОВИР ДОСПАТ И 5 СТРАХОТНИ ИДЕИ ЗА РАЗХОДКА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

Необятно красиви Родопи и вълнуващи гледки с Renault Captur

31.03.2023г.

Най-накрая по-топло време!

Усещате ли настъпването на пролетта? Със затоплянето на времето нашият приключенски дух се пробужда и сме нетърпеливи да прекарваме свободно време с любимите ни същества на открито сред природата.

Можем отново да започнем да се наслаждаваме на занимания край реката или някъде в гората. Било то къмпинг, разходка с лодка или друг вид туризъм, пролетта е най-подходящото време за приключения на открито. Пейзажите по това време променят цвета си, пълнят се с цветя, зеленина и още повече красота.

родопи планина

Днес е петък и сме сигурни, че вече кроите планове за топлия уикенд, който ни предстои. Затова подбрахме за вас 5 страхотни идеи за разходка през пролетта около язовир Доспат.

1. Гледка отвисоко над язовир Доспат

Още на влизане в града (откъм Батак или Сърница) се разкриват невероятно красиви заливи над язовира, живописно островче  и многобройни екопътеки около него. Особено красива е гледката по време на залез. Тук е мястото за почивка и дишане с пълни дробове.

Ако идвате към градчето от север, може да подходите откъм Батак по шосето Батак – Доспат и пътьом да видите още няколко язовира.

язовир доспат

2. Побит камък

Камъкът е много забележителен, затова и е дал името на родопското село, край което се намира – село Побит камък. Разположен е в една тучна ливада до селото.

забележителности доспат

 

3. Водопад Късак

Намира се до село Късак и е на около 6 км от Доспат - идеално място за разходка сред природата с деца. Пътят до селото е много добре поддържан и изключително живописен. Около водопада пеят птички, мирише на бор, реката ромоли. Идилия.

планина язовир

4. Римски мост Кемера до с. Змеица

Пътувайки в страни на пътя от Борино за Доспат и съвсем близо до село Змеица. Красивата гледка поражда любопитство и желание да спрете за почивка и да се насладите отблизо на конструкцията на стария мост и прекрасната гледка наоколо. Съоръжението буди възхищение не само с красивата си форма. а и поради факта, че се е запазил непокътнат през вековете. Днес мостът е историческа забележителност на културата.

5. На Сърнена река (Караджа дере)

Има два микроязовира, езеро за платен риболов и много беседки за отдих, оборудвани с барбекюта, чевермеджийници и чучури с изворна вода.

природата на България

БОНУС Идея 6.Скален феномен Жабата

След село Побит камък по пътя за село Медени поляни има още един скален феномен – друг голям камък, известен под името Жабата. Самата Жаба пък представлява къс от едрозърнест, светлобоен гранит, процепен от бели аплитови и пигматитови жили. Интересно е, че каменната фигура, приличаща на жаба се намира точно в реката, което е едно наистина изумително съвпадение.

renault captur suv

renault captur interior

Както виждате, приключенията на Рали в Родопите беше придружено oт новото Renault Captur. Ако и вие искате да тествате този красив компактен SUV, заявете бързо и лесно тест-драйв оттук  или разгледайте в детайли модела тук.

Споделете статията с приятели и ги вдъхновете за поредното приключение на открито.

Последвайте ни във фейсбук и инстаграм за още интересни идеи.

Photo Credits:@the.r.r.girl

Instagram creative:@the.r.r.girl

Поздрави и до следващия блог пост,

Екипът на Ауто Франс 3000