Назад към списъка

Dacia Spring и няколко причини защо да изберем електрически автомобил

Тествай новата Dacia Spring - електрически автомобил за твоите нужди в градски условия

22.12.2021г.

Нарастващият интерес към автомобили с алтернативно задвижване, скочи значително през последните две години в нашите съседки, от скоро и в България. Вече всички автомобилни производители, притиснати от непосилни- за конвенционалните двигатели – критични изисквания за максимум въглеродни емисии, пренасочват производството си именно към електрически и хибридни автомобили. В резултат тези еко санкции, автомобилите с бензинови и дезелови двигатели стават твърде скъпи за производство. И така, бъдещето е вече тук и променя навиците ни, чрез бързо-навлизащите автомобили на батерия. Тази промяна трябва да е за по-добро и по-чисто бъдеще. Разбира се, цената, инфраструктурата (брой зарядни станции на км) и бързината на зареждане остават основните предизвикателства, които тази ниша предстои да пребори. И все пак, на хоризонта се появяват частични и генерални решения на тези проблеми:

Цената: Генерално цената на електрическите автомобили би се редуцирала значително чрез активна държавна субсидия, която е заложена като мярка  в европейска оперативна програмата „околна среда“ и очаква одобрение от Еврокомисията. Обсъжданата субсидията за България е 6000 ЕВРО. За сравнение, румънците предлагат малко над 10 000 Евро, (предвид, че някои от заводите на Dacia са именно там, Гърция – 6 500 Евро, Словакия- 8 000 Евро, като субсидията важи и за Plug In Хибриди. Те също са с корени в автомобилостроенето.  

Ние ще ви подскажем и друг начин да се възползвате отпредимствата на електрическия автомобил, без да се налага да си го купувате.  В България Оперативният лизинг е популярен метод на финансиране най-вече за фирми с голям или среден автопарк, но все по-популярен става и сред малкия бизнес, заради възможността да ползваш автомобил без авансова вноска, която би била иначе около 20% от стойността на автомобила. Освен това, чисто счетоводно фирмата при всички случаи, се възползва от възможността да плаща вноски без ДДС. Най-сериозното преимущество на този лизинг, е че не изхарчвате 50 000лв. за кола, а може да ги инвестирате в нещо по-продуктивно за вашия бизнес. 

Dacia SPRING безспорно е най-достъпният бюджетен автомобил в Европа, без конкурент. Без претенции за оборудване и екстри, SPRING носи именно това, за което е направен:

разход на гориво=0,

разход за: филтри, масла, обслужване, ангренажен ремък, съединител, турбокомпресор = 0 (просто няма такива)

CO2 емисии=0

Бързо Зареждане. Признаваме, че станциите в България са все още доста оскъдни и концентрирани в големите градове, и ако нямате контакт в гаража вкъщи или зарядна станция в офиса, може би е добре да се насочите към нещо по-стандартно, например двигател с фабрична газова уредба. :) Имаме предложение и за вас. И все пак, вкъщи е по-разумно да си инсталирате Green up контакт 3.7kw 16A пред стандартния контакт (8А), така бихте скъсили времето за зареждане почти наполовина.  

С годините все по-често започва да се насърчава използването на електрически автомобили. Инвестират се огромни средства в зарядни устройства из цялата страна и в Европа (около 200 000 станции). За ваше улеснение в новата ни блог статия ви даваме предложения за карти на всички инсталирани зарядни станции в България, за да планирате спокойно своето пътуване без да се тревожите за пробега. Така ще можете да намерите лесно и бързо най-близките до вас станция. Може би ще се учудите, но броят на зарядните станции постоянно се променя и те все повече нарастват във времето.

вземи dacia spring бюджетен електрически автомобил

dacia spring 100% електрическо шофиране

Ако се оглеждате за електромобил, може да разгледате новатa Dacia Spring тук за 100% електрическо шофиране. Това е първият бюджетен електрически автомобил на марката с пробег до 305 км, с обем на багажника 290 л., до 80% заряд за 50 минути на DC станция за бързо зареждане.

тествай dacia spring с пробег до 305 км

dacia spring електрически градски автомобил

Поздрави и до следващия блог пост. :)

Екипът на Ауто Франс 3000