Назад към списъка

Къде можем да заредим нашия електрически автомобил?

Карти на зарядните станции в България

23.12.2021г.

В предишната ни блог статия ви разказахме защо да изберем електрически автомобил за нашите нужди. Да, всички знаем, че този тип автомобили са бъдещето, но както всичко останало, така и шофирането на ток си има своите плюсове и минуси.

Затова днес ще ви дадем малко практични съвети как лесно да намерите инсталираните зарядни станции в България, за да се придвижите по-лесно и бързо от точка А до точка Б без да се притеснявате, че ще останете без ток. Тези станции за лесно зареждане в повечето градове са позиционирани на обществени паркинги, паркинги на хотели, търговски центрове, бизнес сгради и могат да се намерят лесно, стига да сте подготвени с различни приложения и онлайн карти.

къде да заредим електрически автомобил renault zoe

Ако говорим за София, в центъра има няколко зарядни станции, но на фона на увеличаващите се електромобили в града, те са много малко на брой и сами ще забележите, че са вечно заети. Затова ви съветваме да имате собствен гараж с домакински контакт, където да зареждате по всяко време вашия електромобил, докато си почивате, например. Добрата новина е, че автомобилът ви идва с фабрично зарядно, което може да ползвате в обикновен контакт.

В случай, че 1) искате да избегнете прегряване на контакта или на кабела и 2) имате интерес за по-бързо зареждане на вашия електромобил, може да инвестирате в зарядна станция за домашно ползване. За пълното зареждане на Renalut Zoe, например, от обикновен контакт ще са необходими около 25 часа. А при подходяща зарядна станция, времето за пълно зареждане би могло да бъде свалено до 2-3 часа.

Ако предвиждате пътуване извън града за по-дълги разстояния, е хубаво да имате добър планинг и да се подготвите предварително сонлайн карта със зарядните станции по път.Имайте предвид, че някои места не са обозначени на картата със зарядни станции. Като някои хотели, например. Ако сте избрали хотелски комплект като крайна точка, може да се свържете с тях предварително и да ги попитате дали имат зарядна станция, която да ползвате по време на престоя.

Ако имате електромобил, е добре да си инсталирате приложението PlugShare – с него ще откриете бързо и лесно най-близките до вас зарядни станции за зареждане. Приложението ви показва мощността на станциите, както и дали те са безплатни или трябва да заплатите за зареждането.

Може да намерите най-близките до вас зарядни станции с помощта на приложението Eldrive– eдин от най-големите оператори на зарядни станции в България с над 350 инсталирани точки с мрежа от зарядни станции в големите градове, магистрали и междуградски пътища в страната. Например, станциите са стратегически разположени в София и Пловдив, в близост до бизнес офиси, хотели и търговски центрове. Всяка от зарядните станции има минимум две точки на зареждане, за да осигури непрекъснато разположение и достъп за електрически автомобили

Приложението Chargemap

Намерете най-близката зарядна станция и благодарение на мрежата, осигурена от АВВ тук.

Много бизнес сгради предлагат и вариант за зареждане на електромобили и в работно време. Може да попитате директно вашия работодатели дали предлага тази опция.

Надяваме се, че тази статия ви е била полезна. След съветите, които ви дадохме, в крайна сметка всичко се свежда до желание и добра организация от ваша страна за зареждане на електромобила ви. Ако имате допълнителни въпроси, може да се свържете с нас тук.

Поздрави и до следващия блог пост. :)

Екипът на Ауто Франс 3000